Svet Evropske centralne banke (ECB) je sklenil, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 € in ga izključi iz serije Evropa. Razlog za umik najbolj vrednega bankovca iz obtoka je argument, da bo to prispevalo k okrepitvi boja proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in sivi ekonomiji, kjer so gotovinske transakcije najbolj pogoste. Bankovce za 500 € bodo prenehali izdajati ob koncu leta 2018, ko bosta po načrtih uvedena nova bankovca za 100 € in 200 € iz serije Evropa.

Do nadaljnjega petstotak ostaja zakonito plačilno sredstvo, pri čemer bodo obstoječi nepoškodovani bankovci ostali v obtoku, nove pa bo ECB prenehala tiskati čez dobri dve leti. Obenem ECB zagotavlja, da bodo preostali bankovci na voljo v zadostnih količinah.

Bankovci za 500 € bodo enako kot ostali evrobankovci vedno ohranili svojo vrednost in jih bo v nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

Ste vedeli?

  • Petstotaki pomenijo manj kot 3,5 odstotka vseh bankovcev v obtoku, njihova vrednost pa znaša okoli 308 milijard evrov oziroma slabih 30 odstotkov vrednosti vseh bankovcev.
  • Bankovce za pet in deset evrov je treba umakniti iz obtoka povprečno po dveh letih, življenjska doba bankovcev najvišje vrednosti pa je lahko tudi deset in več let.
  • Raziskovalci univerze Harvard so izračunali, da je mogoče v kovček velikosti 15 litrov zložiti za 5 milijonov evrov bankovcev po 500 evrov.
  • En milijon evrov v vijoličnih bankovcih bi tehtal zgolj 2,3 kilograma. Ista količina denarja v bankovcih po 50 evrov bi tehtala dobrih 22 kilogramov.
  • Raziskava Europola je pokazala, da 56 odstotkov prebivalcev evrskega območja bankovca za 500 € še nikoli ni videlo.
dollar

priznaj da ga
rabiš...

#aktualno

Smo ena najstarejših bank v Sloveniji zato dobro razumemo, kaj potrebujejo naše stranke. Vemo, recimo, da ti potrebuješ keš.

wallet

NIKOLI VEČ
PRAZNA DENARNICA

Prenovljena mobilna banka mBank@Net

Mobilci so najbolj priljubljena platforma za iskanje informacij in deljenje vsebin, kar se odraža tudi v našem načinu življenja. Telefon nas spremlja v dobrih in slabih dneh, v temi nam pomaga najti pot do kopalnice, skrbi, da ne pozabimo na najpomembnejše opravke. Zakaj si torej ne bi delila tudi skrbi za finance?

5 stvari, ki jih počneš samo, ko kupuješ na spletu

Namesto gneče na blagajni te mami udobje domačega kavča, namesto petih modelov in omejenih številk je izbira neskončna, časa je dovolj, cene so nižje, kvaliteta višja, na koncu pa še dobro staro čakanje poštarja.

Od leta 2018 brez bankovca za 500 €

Kljub ukinitvi bankovca za 500 € ta ostaja zakonito plačilno sredstvo in bo vedno ohranil svojo vrednost

RABIŠ KEŠ ZA NOVE GATE?
(ali kaj drugega?)

underwear

Preveri, na katerem smučišču lahko smučaš najceneje

Pošteno smo že zakorakali v najhladnejši letni čas, ki nam v naslednjem mesecu napoveduje odlično vreme za aktivnosti na prostem. Pancerji, kilometri belih strmin, odmor za čaj in malico ter odlična družba se lahko izkažejo za odlično vikend avanturo in pobeg od vsakdanjih obveznosti. Da bo na smuki skupaj s tabo uživala tudi tvoja denarnica, smo pobrskali za cenami celodnevnih vozovnic na največjih smučiščih v Sloveniji in primerjali njihove cene. Preveri, na katerih smučiščih bo poleg nakupa vozovnice v denarnici ostalo še par evrčkov za razvajanje.

7 nadležnih situacij, ko iščeš zaposlitev

2016 je skoraj tu, a tokrat prvič brez posedanja na predavanju, brez študentskih bonov in brez študentskega statua. Leto 2016 za marsikoga namreč pomeni konec študentskih let in čas, da se poda na lov za prvo zaposlitvijo. Si tudi ti med njimi?

7 razlogov za samostojno potovanje

Si že od nekdaj želiš sam/a raziskati svet, tvoji starši pa nad idejo niso najbolj navdušeni? Zate smo pripravili vladarski recept, kako jih omehčati še pred koncem poletja.

Novice za njih visokost?
PROSIM, JA.

Včasih talamo darila kar tako, za vladarje. Vse, kar moraš storiti, je to, da se subskrajbaš na novičke.

Vpiši svoje ime

skrij skrij
One.NET v3.9.39.0
Unknown 0.0