Gotovo že veš, da trg dela dandanes ni najbolj prijazna stvar na svetu. Da te ne presenetijo in da boš kar najbolje pripravljen/a na vse zagate, ki te ob iskanju službe čakajo, smo poiskali 7 najbolj nadležnih situacij s katerimi se soočajo iskalci prve zaposlitve. Na koncu članka pa seveda poišči še top nasvete, da jih čim hitreje in čim lažje premagaš.

Ko ne najdeš niti enega primernega razpisa

Študiral/a si perspektivno smer. To se išče, so rekli pred petimi leti. Zakaj potemtakem zdaj ne najdeš niti enega kul razpisa? Vsak dan visiš na zaposlitvenih portalih. Med petimi najpogostejšimi uporabniki spletne strani mojedelo.si so prvi trije obiskovalci tvoj računalnik, tvoja tablica in tvoj telefon.

Ko najdeš popoln razpis pa nisi kvalificiran/a

Okej. Končno najdeš popoln razpis. Delo je super, plača je dobra, podjetje ugledno in potem vidiš tisti usodni stavek: »Pričakujemo: vsaj 2 leti delovnih izkušenj.« Ni ti jasno, kaj njim ni jasno. Ne moreš dobiti službe, ker nimaš izkušenj. Ne moreš dobiti izkušenj, ker nimaš službe.

Ko nimaš izkušenj in skušaš napisati impresiven CV

Okej. Končno najdeš razpis, kjer so malo bolj razumni s pričakovanji do prvega iskalca zaposlitve. Čeprav nimaš in ne moreš imeti zares relevantnih izkušenj, se trudiš napisati čim bolj impresiven življenjepis. Trudiš se razložiti, da znaš z ljudmi, ker že dve leti delaš kot natakar/ica, da je delo, ki si ga opravljal/a v študentskem društvu vsaj malo podobno temu kar bi naj delal zdaj, da si se seveda pripravljen učiti in da odlično obvladaš Word, Powerpoint in ostalo pisarniško programje.

Ko ne dobiš odgovora

Okej. Končno ti uspe spisati super CV. Nervozno spišeš še spremno pismo, ga pošlješ in čakaš. Nič. Še čakaš. Še vedno nič. Vložil/a si ure, celo dneve truda in njim se ne zdi vredno niti odpisati. Bedno. Poiščeš še nekaj razpisov in pošlješ še nekaj prošenj, a je vse kar dobiš šablonski odgovor, da se po skrbnem premisleku niso odločili zate.

Ko bi rad imel veze in poznanstva, pa jih nimaš

Okej. Morda je čas, da aktiviraš veze in poznanstva, a kmalu ugotoviš, da jih nimaš zato vse skupaj izgleda takole: »Hej. Vem, da se nisva videla že od drugega razreda, ampak bi lahko mogoče tvoja mama prosila njenega sodelavca, da njegov šef pogleda moj CV?«

Ko te vsi sprašujejo, če si že našel zaposlitev

Ati, mama, teta, stric in seveda babica. Vsi radovedno vrtajo v tebe. »Kaj zdaj, si že dobil/a službo?«. Kot da ne bi, če bi ti že uspelo, od ponosa takoj poklical vseh sorodnikov do tretjega kolena. Želiš, da bi te vprašali kaj drugega, recimo kako ti gre maraton serije How I Met Your Mother.

Ko te na razgovoru vprašajo vsa vprašanja, ki jih nisi pričakoval/a

Bingo! Končno se trud obrestuje in povabijo te na razgovor. Na pamet se naučiš njihovo spletno stran in zgodovino, obvladaš odgovore na vsa zahtevna vprašanja o podjetju, potem pa te vprašajo kje se vidiš čez 5 let.

»Lahko začnete v ponedeljek?«

Da. Pot do prve zaposlitve ni lahka, kljub vsemu pa ti bo, če se trudiš in vztrajaš, prej ali slej uspelo premagati vse nevšečnosti in probleme ter najti podjetje, ki bo nad tabo navdušeno ravno tako kot ti nad njimi. Da bo šlo čim hitreje imamo zate nekaj nasvetov.

Nasveti pri iskanju prve zaposlitve

  • Razpise za delovna mesta spremljaj na čim več mestih, da ujameš čim več ponudb. Začni na Zavodu za zaposlovanje, spisek vseh ostalih zaposlitvenih portalov pa najdeš tukaj.
  • Čeprav med študijem še ne moreš pridobiti pravih delovnih izkušenj, pa se lahko pridružiš kakšnemu društvu ali skupnosti, ki se udejstvuje na tvojem področju. Delodajalec bo zagotovo upošteval tudi tako pridobljeno znanje, sploh če se za delo poteguješ z drugimi prvimi iskalci zaposlitve.
  • Pri pisanju življenjepisa se zgleduj po obstoječih primerih. Tukaj lahko najdeš primere CV-jev za vse priložnosti in jih prilagodiš svojim potrebam.
  • Namesto, da pošiljaš stotine prošenj za delo na stotine naslovov se osredotoči na manjše število potencialnih delodajalcev. Posveti se njihovemu podjetju, razmisli kaj so njihovi cilji, kakšna znanja potrebujejo in pripravi življenjepis po njihovi meri.
  • Na razgovor za delo se temeljito pripravi. Še globje preuči delodajalca, njegovo delo in razvoj. Čeprav ne moreš točno vedeti, kaj te čaka na intervjuju, se lahko nanj delno pripraviš. Tukaj najdeš nekaj najpogostejših vprašanj na katera lahko vnaprej pripraviš odgovore.
dollar

priznaj da ga
rabiš...

#aktualno

Smo ena najstarejših bank v Sloveniji zato dobro razumemo, kaj potrebujejo naše stranke. Vemo, recimo, da ti potrebuješ keš.

wallet

NIKOLI VEČ
PRAZNA DENARNICA

Prenovljena mobilna banka mBank@Net

Mobilci so najbolj priljubljena platforma za iskanje informacij in deljenje vsebin, kar se odraža tudi v našem načinu življenja. Telefon nas spremlja v dobrih in slabih dneh, v temi nam pomaga najti pot do kopalnice, skrbi, da ne pozabimo na najpomembnejše opravke. Zakaj si torej ne bi delila tudi skrbi za finance?

5 stvari, ki jih počneš samo, ko kupuješ na spletu

Namesto gneče na blagajni te mami udobje domačega kavča, namesto petih modelov in omejenih številk je izbira neskončna, časa je dovolj, cene so nižje, kvaliteta višja, na koncu pa še dobro staro čakanje poštarja.

Od leta 2018 brez bankovca za 500 €

Kljub ukinitvi bankovca za 500 € ta ostaja zakonito plačilno sredstvo in bo vedno ohranil svojo vrednost

RABIŠ KEŠ ZA NOVE GATE?
(ali kaj drugega?)

underwear

Preveri, na katerem smučišču lahko smučaš najceneje

Pošteno smo že zakorakali v najhladnejši letni čas, ki nam v naslednjem mesecu napoveduje odlično vreme za aktivnosti na prostem. Pancerji, kilometri belih strmin, odmor za čaj in malico ter odlična družba se lahko izkažejo za odlično vikend avanturo in pobeg od vsakdanjih obveznosti. Da bo na smuki skupaj s tabo uživala tudi tvoja denarnica, smo pobrskali za cenami celodnevnih vozovnic na največjih smučiščih v Sloveniji in primerjali njihove cene. Preveri, na katerih smučiščih bo poleg nakupa vozovnice v denarnici ostalo še par evrčkov za razvajanje.

7 nadležnih situacij, ko iščeš zaposlitev

2016 je skoraj tu, a tokrat prvič brez posedanja na predavanju, brez študentskih bonov in brez študentskega statua. Leto 2016 za marsikoga namreč pomeni konec študentskih let in čas, da se poda na lov za prvo zaposlitvijo. Si tudi ti med njimi?

7 razlogov za samostojno potovanje

Si že od nekdaj želiš sam/a raziskati svet, tvoji starši pa nad idejo niso najbolj navdušeni? Zate smo pripravili vladarski recept, kako jih omehčati še pred koncem poletja.

Novice za njih visokost?
PROSIM, JA.

Včasih talamo darila kar tako, za vladarje. Vse, kar moraš storiti, je to, da se subskrajbaš na novičke.

Vpiši svoje ime

skrij skrij
One.NET v3.9.39.0
Unknown 0.0